Jag arbetar tillsammans med en man som vid upprepade tillfällen kallat mig naiv, korkad och berättat för mig att jag saknar förmåga att tänka rationellt. Detta sker alltid i enrum, när andra är närvarande har han en helt annan framtoning och är den som alla tycker är charmig och trevlig. När jag vid ett tillfälle påpekade att hans kritik och hotfulla ton gör mig obekväm så svarade han att det berodde på att jag antagligen var feminist, sådana kan nämligen inte hantera när män berättar sanningen för dem.

6 år ago

Min kropp minns hans hårdhänta och hänsynslösa händer. Jag har bett om att jag ska slippa träffa honom någonsin igen men eftersom hans företag är samarbetspartner till vårt och eftersom han ”gör ett så bra jobb” så är han kvar på sin nuvarande tjänst. Det innebär att han ibland vistas i våra lokaler eftersom delar av hans personal också är stationerad där och att jag helt plötsligt riskerar att springa på honom, vilket redan har hänt. Några gånger när han varit på vårt kontor har jag blivit tipsad om att inte gå upp på övervåningen för att slippa möta honom.

6 år ago

På företaget jag arbetade på inom teknikkonsultbranschen var ca 70 % män och alla i ledningen var män. På vårt årliga kundevent var andelen manliga kunder som kom än större då flertalet hörde till bygg- och fastighetsbranschen. Vi 10-15 kvinnor som var anställda, flertalet avsevärt yngre än både våra chefer och våra kunder, beordrades av våra chefer att använda kvällen på dansgolvet och finnas tillgängliga att både bli uppbjudna och aktivt bjuda upp våra kunder så de fick sig en trevlig stund. Många äckliga händer på mig och mina kollegor både här och var en sådan kväll. Hatade dessa kundevent!! Bytte jobb efter några år, bara för att snart förstå att jag fick min nya anställning för att förse kontoret med lite kvinnlig utstrålning… Även här var kundevent en vanlig tillställning med flera kunder som återkommande gjorde sig kända för tafsande händer och sexuella inviter i utbyte mot löften om konsultjobb. Vi kvinnor bevakade varandra för att skydda oss. Cheferna kände till dessa kunder men fortsatte bjuda in dem år efter år…

6 år ago